Mariska Baar

Mariska Baar volgde diverse ICT-opleidingen op mbo- en hbo-niveau. Startte haar carrière als servicedesk medewerker. Ontwikkelde zich in applicatiebeheer. Zij maakte na enkele jaren in het bedrijfsleven bewust de keuze voor de Rijksoverheid.

Mariska houdt van boksen, gitaarspelen, klussen in huis en tuinieren. Is in haar vrije tijd graag met vrienden en familie. Zij is senior applicatiebeheerder bij de Justitiiële ICT Organisatie en aldaar hét aanspreekpunt voor biometrie in gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen.

Beeld: Tineke Dijkstra

'Als iemand door de rechter veroordeeld is tot een gevangenisstraf, dan wil je natuurlijk zeker weten dat diegene achter de tralies gaat. En niet een (tweeling)broer of –zus, een neef of een nicht, om maar iets te noemen.

Dat kwam vroeger nog weleens voor.'

'Met biometrie verkleinen we de kans op identiteitsfraude door iemands identiteit te verifiëren aan de hand van unieke lichaamskenmerken.'

Stabiel en betrouwbaar

'Ik maak deel uit van een zelfsturend team. Met fijne collega’s. We ondersteunen elkaar. Bedenken samen creatieve ideeën en oplossingen. Storten ons gezamenlijk op eventuele storingen. Het maakt me trots dat we als team zo’n stabiele en betrouwbare dienst als biometrie kunnen leveren. Daardoor is het voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie en Veiligheid makkelijker om gevangenen binnen de muren te houden.'

'Als organisatie vormen wij de schakel tussen klantvraag en leverancier. Dat betekent dat ik veel met mensen om tafel ga. Of het nu gaat om een externe leverancier van de handscanners, de bewakers in gevangenissen of collega’s van andere afdelingen. Ook geef ik regelmatig workshops over root cause analyse. Dat is een beproefde manier om snel te achterhalen waar verstoringen zich in een ICT-systeem voordoen, zoals in ons biometrisch systeem.'

Veel vrijheid

'Hiervoor werkte ik ook als applicatiebeheerder, maar dan bij kleinere bedrijven. De Justitiiële ICT Organisatie trok me enorm, omdat je veel vrijheid hebt én alle kanten op kan. Er zijn hier zoveel diensten, waarin je je kunt ontwikkelen. Allemaal bedoeld om organisaties binnen Justitie en Veiligheid te ontzorgen en te ondersteunen. Van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) tot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).'

Video: Over het gebruik van biometrie

Om persoonsverwisseling en identiteitsfraude te voorkomen, werkt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie en Veiligheid met biometrie: het identificeren van personen via unieke lichaamskenmerken. De Justitiiële ICT Organisatie beheert en onderhoudt de bijbehorende systemen. Bekijk onderstaande video om te zien hoe deze identificatietechniek wordt gebruikt. Mariska Baar van SSC-I Gouda vertelt daarin over het belang en de waarde van het gebruik van biometrie door de Justitiiële ICT Organisatie.

Mariska Baar – Applicatiebeheerder en Technisch Projectleider:

Het werk dat we doen is zeker waardevol, we dragen bij aan een veilige samenleving.

Somara Henderson – Functioneel Beheerder/Adviseur Bedrijfsvoering:

Wij werken voor DJI, dus Dienst Justitiële Inrichtingen. Die geven ons de opdrachten.
In elke gevangenis staat een console voor het inschrijven van de biometrie.

OK, je gaf me aan dat er heel vaak een no-match was maar we hebben wat dingen veranderd …

Mariska Baar – Applicatiebeheerder en Technisch Projectleider:

Ook op Schiphol gebruiken ze biometrische gegevens, ook bij opsporing gebruiken ze biometrische gegevens.
Ja, dus het is echt aan de orde van de dag.

Somara Henderson – Functioneel Beheerder/Adviseur Bedrijfsvoering:

Biometrie is booming.
Want we willen gewoon weten wie we voor ons hebben.
Dat we gelijk kunnen zien wie die persoon is.

De relevantie ervan is dat het gewoon belangrijk is dat we weten dat we de juiste persoon binnen hebben, dat is echt enorm belangrijk maar ook dat de juiste persoon naar buiten gaat.

Kijk naar de Tbs-klinieken, de jeugdinrichtingen, op het moment dat ze op verlof gaan, dat we weten dat we de juiste persoon naar buiten hebben gestuurd. Dat is mijn missie om het helemaal foutloos te doen.”

Mariska Baar – Applicatiebeheerder en Technisch Projectleider:

SSC-I is zeker een bedrijf om trots op te zijn, het is volop in ontwikkeling.
Wij maken zeker unieke producten.
Producten die alleen voor het gevangeniswezen worden gebruikt.

Somara Henderson – Functioneel Beheerder/Adviseur Bedrijfsvoering:

Ik zorg ervoor dat de applicatie up-and-running is.
Als er problemen zijn komen ze bij mij en bij Mariska, want die gaat het technische gedeelte oplossen.
Wij hebben enorm veel lol samen.
We kunnen heel zakelijk met elkaar zijn maar we hebben enorm veel lol.
We werken heel hard.
Ook in de weekenden, want op het moment dat er wat is dan word je opgebeld en dan moeten we het fixen.

Eindtitel:
Rijksoverheid
Shared Service Center ICT
Wij dragen bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving.