Sustainability Summit: Op weg naar duurzaamheid

Ter gelegenheid van de opening van een nieuw Apple kantoor in Londen, vond daar de Sustainability Summit van de tech-gigant plaats. Voor het eerst waren klanten welkom in dit Europese hoofdkantoor. Robert, servicemanager bij de Justitiële ICT Organisatie, was namens de organisatie aanwezig en doet verslag.

Groenste contract ooit

De dag begon al goed. Samen met mijn collega Ron (Productmanager bij de Justitiële ICT Organisatie) werden wij persoonlijk verwelkomd door de directeur van Apple London. Dat was niet alleen omdat we een nieuw contract met Apple hebben, maar vooral ook vanwege onze aanpak met betrekking tot de implementatie van de beheerde MacBook. Volgens hem waren de resultaten en initiatieven van de Justitiële ICT Organisatie zo opgevallen, dat ze zelfs op het hoofdkantoor van Apple International in Cupertino (CA) waren besproken. Wereldwijd hebben wij als Nederlandse overheid het groenste contract ooit. De combi van huren binnen dit contract en daarmee de circulariteit borgen én beheer onder Intune is een unicum.

ICT Werkomgeving RIJK

Ron en ik waren als vertegenwoordigers van de ICT Werkomgeving RIJK (IWR) op de gastenlijst van Apple terechtgekomen. Terecht, want de IWR is een echt grote klant van Apple. Op de tweede dag waren twee collegae van het ministerie van Defensie en een collega van IWR te gast. Andere genodigden waren Volvo Cars, Engie, Siemens, Shell, ING, KLM en Rabobank.

Duurzamer ondernemen

Apple legde op de eerste dag van de bijeenkomst de plannen op tafel voor het streven naar CO2- neutraliteit en steeds duurzamer ondernemen. Dit proces begint bij de grondstoffen en loopt via de fabricage naar het uiteindelijk gebruik van Apple producten. Apple liet de aanwezigen weten daarbij ook te letten op het bestrijden van economische slavernij en uitbuiting van personeel, ook van alle toeleveringsbedrijven.

Daarvoor is sinds kort een aparte afdeling van Apple verantwoordelijk, die rechtstreeks aan de CEO rapporteert. Door aan bedrijven als Foxconn (de producent van de iPhone) hogere duurzaamheidseisen te stellen, hoopt Apple uiteindelijk het productieproces over de hele linie aan te kunnen passen, dus ook voor de niet-Apple producten.

Circulariteit

’s Middags werd in breakoutsessies doorgepraat, bijvoorbeeld hoe je tot circulariteit kunt komen. Uit de gedeelde ervaringen werd glashelder dat we, hoewel er in veel sectoren en bedrijfstakken al veel tijd en energie in verduurzaming wordt gestoken, nog maar net zijn begonnen. En dat er dus nog heel veel werk te doen is.

Terugkijken

Ik kijk terug op een interessante en inspirerende dag. Het was bijzonder om vanuit verschillende andere oogpunten, praktijken en invalshoeken naar verduurzaaming te kijken. En aangezien we nog lang niet uitgepraat waren, was het duidelijk dat een vervolg met meer focus op en verdieping in specifieke onderwerpen meer dan welkom is.

Medewerker houdt iPhone in de hand
Beeld: ©Justitiële ICT Organisatie