Remco Cossee over apps maken voor de minister

Als interaction designer ontwerpt Remco Cossee de grafische gebruikersinterfaces van apps, webapplicaties en websites. 'Bij een nieuwe opdracht ga ik samen met een ontwikkelaar langs bij de opdrachtgever. In een workshop halen we de gewenste functionaliteiten naar boven.

Ik werk als interaction designer bij het SSC-I DJI bij de afdeling ontwikkelingen en projecten.

Bij ontwikkeling en projecten werken we op projectbasis. Dit doen we aan de hand van scrum. Maar ook als er geen projecten zijn houden wij onszelf bezig door middel van interne applicaties die we bouwen.

Eén van de projecten die wij gebouwd hebben is 'E-parafeer'. Met 'E-parafeer' kunnen documenten digitaal geannoteerd worden en ook gelijk geparafeerd worden.

We hebben een appathon gehouden in een jeugdinrichting en daar hebben we met het personeel gesproken waar uiteindelijk een wens uit naar voren kwam en dat was 'Sterktestaat'.

Zij gebruikte daar namelijk grote borden waar ze dan op bij hielden welke jeudige zich waar bevond en ook welke objecten hij bij zich had. En nu willen we dat digitaal gaan doen door middel van een app. Dit zorgt ervoor dat de begeleiders op de zaal efficiënter hun werk kunnen doen en gelijk ter plekke wanneer ze iets uitgeven het kunnen invoeren.

De klant heeft vaak een wens maar weet nog niet precies wat ze willen. Dan is het aan mij de taak om de ruis eruit te filteren en het bruikbare te gebruiken in mijn wireframes. Deze wireframes bouw ik in Balsamiq.

Deze wireframes leg ik vervolgens bij de klant neer en omdat deze laagdrempelig zijn kan de klant dan daar op schieten. Vervolgens komen daar bevindingen op. Deze verwerk ik. En uiteindelijk werk ik deze uit in een high-fi ontwerp in Sketch.

Wat mijn werk leuk maakt is dat ik met jonge en ook oudere collega's mag samenwerken. We houden maandelijks een pizza-sessie waarbij we kennis delen met elkaar. Mijn collega's zijn allemaal op hbo-niveau geschoold in de ICT-branche. Maar daarnaast is het voor velen van ons een hobby en een passie om te ontwikkelen.

Als interaction designer moet je als allereerste een goed luisterend oor hebben. Daarnaast moet je ook creatief zijn en denken in oplossingen. Met mijn skills maak ik het werk van mijn collega's en andere ambtenaren gemakkelijker en efficiënter.