Opdrachtgeversdag 2024: samen verbinden

Afgelopen donderdag vond de tweede opdrachtgeversdag van de Justitiële ICT Organisatie plaats in Stadion Galgenwaard in Utrecht. De gehele middag stond in het teken van verbinden met als thema ‘Digitaal, Duurzaam en Doelgericht’. Collega’s van de Justitiële ICT Organisatie en onze opdrachtgeversorganisaties kwamen samen om te luisteren naar en te praten over relevante onderwerpen die ons werkveld binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid raken.

Inspirerende opening

Wilfred Genee (tv-presentator en sportjournalist) was de dagvoorzitter van deze opdrachtgeversdag. Na de lunch vond de eerste plenaire sessie plaats met allereerst een welkomstwoord van Wilfred en Marcel Hoogland (Algemeen Directeur, Justitiële ICT Organisatie). Hierna volgde een mooie primeur: de merkvideo van de Justitiële ICT Organisatie. In de video laten we zien wat wij doen en waar onze organisatie voor staat. De video zetten we onder meer in voor het werven van nieuwe collega's in deze uitdagende arbeidsmarkt.
Na de merkvideo kwam Ruud Staijen (Programmamanager Datagedreven Samen Werken, Nationale Politie) op het podium voor een keynote. Hij ging in op het belang van de juiste ‘puzzelstukjes’, waarbij data essentieel is om zowel effectief als legitiem voor bewijs en informatie te zorgen.

Beeld: ©Justitiële ICT Organisatie
V.l.n.r. Wilfred Genee, Eminè Özyenici, Marcel Hoogland, Michel van Leeuwen en Ruud Staijen

Ruud, Marcel, Eminè Özyenici (Hoofddirecteur Bedrijfsvoering JenV) en Michel van Leeuwen (Directeur AI, Ministerie van JenV) namen vervolgens plaats aan de ronde tafel. Een van de belangrijkste vragen van Wilfred was: “Wanneer is deze opdrachtgeversdag geslaagd?” Marcel gaf aan dat hij het als geslaagd ziet als er meer begrip voor elkaar is en als we elkaar beter vinden. Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer successen. De andere tafelgasten sloten zich hierbij aan, aangevuld met het feit dat zelfreflectie en prioritering ook belangrijk zijn.

Breakoutsessies

Na de plenaire sessie was het tijd voor de breakoutsessies. Deze sessies sloten aan op belangrijke, actuele onderwerpen waar niet alleen wij als Justitiële ICT Organisatie mee te maken hebben, maar óók onze opdrachtgevers. Denk hierbij aan onderwerpen als: AI transformatie, informatiebeveiliging, Quantum technologie, User Experience en duurzaamheid.

Dezelfde taal spreken

Voor de afsluitende sessie verwelkomde Wilfred de volgende gasten: Philip Komen (Directeur Strategie en Bedrijfsvoering, Justitiële ICT Organisatie), Lotte Hart (Partner van organisatieadviesbureau SeederDeBoer), Ferdinand Griesdoorn (Senior Beleidsmedewerker Quantum en Innovatie, Ministerie van BZK) en Ruud Koornstra (Duurzaamheidsondernemer). 
Ook bij deze sessie ging het over het belang van data. Een belangrijk discussiepunt was dat niet alle vormen van data altijd juist en compleet zijn. De juiste context is nodig, anders is er geen helderheid. Door de menselijke betrokkenheid is er altijd een vorm van interpretatie. Om eventuele fouten en miscommunicatie te voorkomen is het belangrijk om met elkaar dezelfde taal te spreken. Naast het prioriteren van alle toekomstige uitdagingen, blijft het ook belangrijk om de focus te houden op het werk van nu. 

Netwerken

Onder het genot van hapjes en drankjes was er nog tijd om te netwerken en met elkaar de dag door te nemen. Ook konden we bekendmaken wanneer de volgende opdrachtgeversdag plaatsvindt: dat is donderdag 12 juni 2025. Reserveer deze dag dus alvast in de agenda.

*muziek speelt*

Wilfred Genee – Dagvoorzitter Opdrachtgeversdag: We zijn vandaag in een voetbalstadion voor een speciale dag. De opdrachtgeversdag 2024 van de Justitiële ICT organisatie. Dat gebeurt dus in dit stadion, niet op het veld, maar gewoon daarbinnen.

Marcel Hoogland – Algemeen Directeur Justitiële ICT Organisatie Het is ook het verbinden van de opdrachtgevers met elkaar. Wij zijn natuurlijk heel erg op zoek ook vaak naar gemeenschappelijkheid.

Ruud Staijen – Programmadirecteur Datagedreven Samen Werken – Nationale Politie: Wie is eigenlijk eigenaar van die data? Mag dat? Mag hij erbij, mag hij erbij? Hoe doen we dit? Hoe is die verhouding? Hoe is die proportionaliteit?

Philip Komen – Directeur Strategie en Bedrijfsvoering – Justitiële Organisatie: Voor de tweede keer organiseren wij een dag voor onze opdrachtgevers. Belangrijk doel is dat we betere kennismaking hebben, organiseren tussen de verschillende opdrachtgevers. Ook tussen wij, Justitiële ICT organisatie en opdrachtgevers. Maar ook dat we vooruitkijken naar technische uitdagingen die er op ons pad liggen.

*muziek speelt met op de achtergrond geluiden van de paneldiscussie*

Beelden van de paneldiscussie op het podium en een sessie in een vergaderzaal.

Suradj Bahadoersing – Directeur Dienstencentrum – Ministerie van Justitie en Veiligheid: Ik heb net de sessie bijgewoond over de toekomstige werkplek, een werkplek die vooral vanuit de cloud wordt gefaciliteerd. Wij van het bestuursdepartement zijn er ook mee bezig. Het is ook te zien tegen welke struggles zij aanlopen en welke ervaringen zij nu opdoen waarvan wij ook lering kunnen trekken.

Deborah Leue – Plv. Algemeen Directeur - Justis Ik ben net geweest naar de workshop over artificial intelligence van de directie AI van het Ministerie van Justitie. Ik vond het hartstikke interessant, omdat zoals hij het praktisch toepasbaar maakte en ook het belang van leiderschap in die ontwikkeling van AI en het gebruik daarvan, dat triggert mij wel om daar verder over na te denken.

Wilfred Genee: Naast mij zit bijvoorbeeld Lotte Hart. Geef een hartelijk applaus, dames en heren.

Lotte Hart – Partner SeederDeBoer: Mooie setting zo aan de tafel, goeie discussies. Ik denk wel mooi ook om te zien eigenlijk dat dit bedrijf, maar ook deze dag, over zoveel verschillende onderwerpen gaat. Het gaat over duurzaamheid, het gaat over data, over IT, over kwantum over AI. Uiteindelijk gaat het ook weer, dat vond ik heel mooi in de discussie, ook over mensen, communicatie, vriendschap werd zelfs genoemd. Ik denk dat dat een heel belangrijke conclusie is.

*muziek speelt*

Philip Komen: Een belangrijk aspect voor de IV? We kunnen heel veel dingen digitaal, we kunnen elkaar mailtjes sturen, we kunnen elkaar appen, dat werkt natuurlijk allemaal. Maar elkaar goed begrijpen, dat betekent ook dat je met elkaar in verbinding bent. En zo'n evenement, hier samen zijn, samen even een kopje koffie drinken, zorgt ook weer voor verbinding.

*muziek speelt*

Beeld: Deelnemers Opdrachtgeversdag juichen op stadiontribune

*gejuich*

Beeldtekst: Voor meer informatie bezoek www.justitieleictorganisatie.nl

*muziek fadet uit*