Qurrat-Ul-Ain over kunstmatige intelligentie

Als senior applicatiebeheerder specials houdt Qurrat-Ul-Ain zich voornamelijk bezig met kunstmatige intelligentie en machine learning.

'Ik hoop dat wij in de toekomst straks zo ver zijn, dat kunstmatige intelligentie breed binnen de Rijksoverheid gebruikt wordt. Dat iedereen weet wat het is, hoe het gebruikt kan worden, en dat we het ethisch verantwoord kunnen toepassen.'

Bekijk het hele verhaal van Qurrat-Ul-Ain in onderstaande video.

*Energieke muziek* *Tramgeluid* *Voetstappen*

Qurratulain Mubarak – Expert Artificial Intelligenge en Machine Learning – Justitiële ICT Organisatie:

Ik werk voornamelijk met kunstmatige intelligentie en dat houdt in dat ik voor mijn organisatie onderzoek doe naar: hoe kunnen we dat goed inzetten en maatschappelijk verantwoord inzetten? Dus je bepaalt zelf ook de koers en de visie die we uiteindelijk misschien ook in de toekomst gaan gebruiken. Ik hou van techniek, maar ik hou ook van de maatschappelijke impact van wat ik doe.

*Rustige muziek*

Qurratulain Mubarak: Af en toe werk ik ook buiten, vooral als ik bijvoorbeeld een nieuwe techniek of een cursus aan het doen ben, maar ook om dat gevoel te krijgen van de maatschappij, de mensen om je heen, waarvoor je doet en de impact van je werk. Ons doel is altijd om de maatschappij vooruit te helpen, en dat is wat mij dan ook echt motiveert en waarom ik dit werk ook echt heel leuk vind.

Het gaat vaak niet alleen om de techniek. Bij ons is het heel belangrijk dat we ook breder kijken, dus ook qua wet- en regelgeving wat erbij komt kijken en of het ook ethisch verantwoord is wat wij maken. In het verleden heb ik in verschillende bedrijven gewerkt. Je maakt iets en dat is dan echt iets dat gebruikt wordt binnen dat bedrijf. Maar voor de Rijksoverheid, wat jij maakt is echt heel breed, je ziet het ook in de terug in de maatschappij. En dat is wat je werk dan ook echt heel leuk en divers maakt, niet alleen technisch, maar ook maatschappelijk verantwoord.

*onverstaanbaar*

Qurratulain Mubarak: Je moet meer vrouwen krijgen. Want het is zo'n mannenwereld en ja, vrouwen brengen toch net een andere invalshoek, net een andere kijk binnen een team ook eigenlijk. Ik probeer mijn nichtjes ook een beetje te motiveren voor meer vrouwen in de techniek. Vrouwen kunnen dat even goed of zelfs misschien beter.

Ik vind het inderdaad wel een heel leuke werkgever, want je krijgt volop kansen om jezelf te ontwikkelen, qua opleidingen, qua cursussen. Het is ook heel divers. Dus je komt verschillende collega's tegen, je komt verschillende maatschappelijke vraagstukken tegen. Dus er is voldoende uitdaging om jezelf bezig te houden.

Ik vind mijn werk wel heel leuk, Ik hoop dat in wij de toekomst straks zo ver zijn, dat kunstmatige intelligentie echt heel breed binnen de Rijksoverheid gebruikt wordt. Dat iedereen weet wat het is, hoe het gebruikt kan worden, en dat we het ethisch verantwoord kunnen toepassen.

*Muziek eindigt*

Logo Justitiële ICT Organisatie, Ministerie van Justitie en Veiligheid verschijnt in beeld. Beeldtekst: Werken bij: www.justitieleictorganisatie.nl