Remco over zijn werk als Interaction designer

Remco is Interaction designer bij de Justitiële ICT Organisatie. Hij werkt bij de AppFactory en past steeds vaker gamification toe. In zijn vrije tijd bouwt hij websites en heeft hij samen met twee vrienden een gametalkshow op YouTube.

'Als interaction designer bij de Justitiële ICT Organisatie ontwerp ik de grafische gebruikersinterfaces van apps, webapplicaties en websites.'

'Bij een nieuwe opdracht ga ik samen met een ontwikkelaar langs bij de opdrachtgever. In een workshop halen we de gewenste functionaliteiten naar boven.

Vervolgens toveren we die wensenlijst om in user stories, waarin we de functionaliteiten omschrijven. We vullen de product backlog en daarna gaat de ontwikkelaar aan de slag.'

Uitleen-app

'Een voorbeeld van mijn werk is de ‘uitleen-app’ voor jeugdinrichtingen. Jeugdigen in een jeugdinrichting krijgen nog weleens iets uitgeleend van een begeleider, zoals een schaar of mes. Voorheen registreerden medewerkers zo’n uitgifte met een plakkertje op een bord. Zo’n bord is natuurlijk fraudegevoelig: een jongere kan snel een plakkertje weghalen. Ons team ontwikkelde een app waar alleen begeleiders bij kunnen. Ze hoeven nu niet steeds terug naar het bord, maar registreren uitgiften beveiligd op een iPad.'

Gamification

'Steeds vaker pas ik gamification toe in apps. Zo’n game-element stimuleert je een app telkens opnieuw te gebruiken. Neem een app voor tijdschrijven, een vrij saaie taak. Die taak kun je leuker maken door mensen te belonen in een highscore-list als zij snel hun uren registreren. Gevolg is dat men steeds meer tijd steekt in de app, omdat iedereen sneller wil zijn dan collega’s. Mijn doel is om – ook vervelende – taken gemakkelijker en plezieriger te maken.'

Video: Apps maken voor de minister

'Mijn werk is echt mijn hobby: ik bouw al heel lang websites en heb samen met twee vrienden een gametalkshow op YouTube. Iedere woensdagavond bouwen we mijn woonkamer om tot studio. Op maandag – mijn roostervrije dag – ben ik aan het editen. Ook bij de Justitiële ICT Organisatie praten we veel over ons vak, bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse pizza-sessie. Het is geweldig om dagelijks bezig te mogen zijn met wat je het leukst vindt.'

Ik werk als interaction designer bij het SSC-I DJI bij de afdeling ontwikkelingen en projecten.

Bij ontwikkeling en projecten werken we op projectbasis. Dit doen we aan de hand van scrum. Maar ook als er geen projecten zijn houden wij onszelf bezig door middel van interne applicaties die we bouwen.

Eén van de projecten die wij gebouwd hebben is 'E-parafeer'. Met 'E-parafeer' kunnen documenten digitaal geannoteerd worden en ook gelijk geparafeerd worden.

We hebben een appathon gehouden in een jeugdinrichting en daar hebben we met het personeel gesproken waar uiteindelijk een wens uit naar voren kwam en dat was 'Sterktestaat'.

Zij gebruikte daar namelijk grote borden waar ze dan op bij hielden welke jeudige zich waar bevond en ook welke objecten hij bij zich had. En nu willen we dat digitaal gaan doen door middel van een app. Dit zorgt ervoor dat de begeleiders op de zaal efficiënter hun werk kunnen doen en gelijk ter plekke wanneer ze iets uitgeven het kunnen invoeren.

De klant heeft vaak een wens maar weet nog niet precies wat ze willen. Dan is het aan mij de taak om de ruis eruit te filteren en het bruikbare te gebruiken in mijn wireframes. Deze wireframes bouw ik in Balsamiq.

Deze wireframes leg ik vervolgens bij de klant neer en omdat deze laagdrempelig zijn kan de klant dan daar op schieten. Vervolgens komen daar bevindingen op. Deze verwerk ik. En uiteindelijk werk ik deze uit in een high-fi ontwerp in Sketch.

Wat mijn werk leuk maakt is dat ik met jonge en ook oudere collega's mag samenwerken. We houden maandelijks een pizza-sessie waarbij we kennis delen met elkaar. Mijn collega's zijn allemaal op hbo-niveau geschoold in de ICT-branche. Maar daarnaast is het voor velen van ons een hobby en een passie om te ontwikkelen.

Als interaction designer moet je als allereerste een goed luisterend oor hebben. Daarnaast moet je ook creatief zijn en denken in oplossingen. Met mijn skills maak ik het werk van mijn collega's en andere ambtenaren gemakkelijker en efficiënter.