Remco maakt serious game voor jongeren in detentie

Verhalen uit de praktijk

Remco is Interaction designer bij de Justitiële ICT Organisatie. Hij werkt bij de AppFactory en houdt zich steeds vaker bezig met serious gaming. Het meest recente spel waar Remco aan heeft gewerkt heet Fortune Park. Met deze serious game leren jongeren in detentie spelenderwijs omgaan met geld en wat de voordelen van sparen en de gevolgen van schulden kunnen zijn.

Remco, Interaction designer bij de AppFactory

Wat houdt serious gaming precies in?

“Serious gaming is een manier om met spelelementen, deelnemers iets te leren over een bepaald onderwerp. Binnen Fortune Park willen we de doelgroep - in dit geval jongeren - leren omgaan met geld en hen laten inzien wat de nadelige gevolgen van lenen en de voordelen van sparen zijn. Als secundair leerdoel willen we de spelers ook iets bijleren over dinosaurussen. Denk aan hun dieet, leefomstandigheden en andere interessante feitjes.”

Hoe is het spel Fortune Park tot stand gekomen?

“In de afgelopen jaren hebben we een aantal games ontwikkeld voor de Gametafel. De Gametafel is een interactieve tafel, waaraan acht spelers verschillende serious games kunnen spelen. Voor de Gametafel, die veelvuldig binnen justitiële jeugdinrichtingen wordt gebruikt, hebben wij eerder het spel Werkbij gemaakt. Met dit spel worden jongeren gemotiveerd om samen te werken en na te denken over houding en gedrag. De gebruikers liepen alleen tegen het probleem op dat de bestaande games gespeeld moesten worden met een spelleider. Ons team is daarop gevraagd een game te ontwikkelen, waarbij geen spelleider nodig is. Daarnaast moest het spel dit keer gericht zijn op het leefgebied omgaan met geld.”

Waar let je op bij het ontwikkelen van een serious game?

“Wat we binnen het ontwikkelteam van de AppFactory vooral belangrijk vinden is dat een serious game ook echt leerzaam en leuk is voor jongeren. Voor het spel Fortune Park werkten we daarom nauw samen met de Jeugdinrichting Hartelborgt Spijkenisse. Een aantal jongeren uit de jeugdinrichting heeft meerdere malen het spel kunnen testen en waardevolle feedback geleverd aan ons ontwikkelteam.”

Kun je iets meer vertellen over het spel Fortune Park?

“In Fortune Park moeten de spelers een succesvol dinosaurus park opbouwen. Het spel is opgedeeld in rondes en drie verschillende fases. Deze fases zijn: Koopfase, Bouwfase en Analysefase. In de Koopfase kunnen de spelers dinosaurussen kopen, geld lenen en schulden aflossen. In de Bouwfase kunnen de spelers de gekochte dinosaurussen in hun deel van het park plaatsen. In de Analysefase zien de spelers wat voor effecten hun keuzes hebben gehad op hun financiën en hun positie in de ranking. Aan de hand van de financiële status van de spelers wordt de uiteindelijke winnaar van Fortune Park bepaald.”

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de serious game? Bekijk dan de instructievideo van Fortune Park.